Verandering

De wereld van ondernemers staat bol van veranderingen. Opdrachten moeten vaak sneller worden verwerkt, de kosten willen we graag in de hand houden en tussendoor wordt er veel gevraagd om allerlei zaken bij te houden: wet- en regelgeving, belastingzaken, diverse voorschriften. Daarbij aandacht besteden aan de vele veranderingen op ook technisch gebied vraagt veel inzet, durf en doorzettingsvermogen. In de veranderingen die elke ondernemer mee maakt, zijn er soms ook taaie processen. En soms heb je het gevoel dat je in cirkeltjes draait. Laten we stellen dat dit gevoel reëel is. Er is een grote kans dat je met anderen in een vicieuze cirkel beland bent. Je holt als het ware samen in een muizenrad. En zo houd je de bestaande situatie in stand. Maar: je kunt ook het muizenrad stilzetten.

Verandering kan ook wel door jezelf worden geblokkeerd. Zonder dat je het je bewust bent. Uit onderzoek blijkt dat we ons allemaal dagelijks schuldig maken aan gedrag dat onbewust gebeurd, maar waardoor een verandering niet plaats vindt. Eigenlijk fascinerend! Je vertoont dus blijkbaar gedrag waardoor het beoogde en gewenste veranderingsproces stagneert. En dat zonder dat we het ons bewust zijn!

Zonder het te weten hebben we aannames over veranderprocessen die ons juist in de problemen brengen en gedragen we ons heel anders dan wat we met de mond belijden. Lastige situaties? Phylum kan u adviseren!