STIP-certificatieregeling voor hout

SHR lanceert de STIP-certificatieregeling voor hout. STIP is in het leven geroepen om te bereiken dat uiteindelijk alle hout op de markt voor 100% afkomstig zal zijn uit duurzaam beheerd bos. Bedrijven die uitsluitend hout uit verantwoord beheerde bossen gebruiken, kunnen vanaf nu kiezen voor het STIP-bedrijfskeurmerk. De Toetsingscommissie Inkoop Hout(TPAC) heeft haar goedkeuring aan STIP verleend.

STIP staat voor Sustainable Timber in Place. Het certificaat wordt verstrekt aan bedrijven die door een geaccrediteerde certificatie-instelling objectief hebben laten aantonen uitsluitend hout in te kopen dat uit duurzaam verantwoord beheerde bossen afkomstig is. Het STIP-bedrijfskeurmerk is gebaseerd op brede consensus in de markt, goedgekeurd door de Nederlandse overheid en wordt beheerd door SHR, het test-, advies- en kenniscentrum van de houtbranche.

Directeur Oscar van Doorn stelt dat STIP om meerdere redenen een beslissende doorbraak is in het gebruiken van duurzaam geproduceerd hout.Zowel voor de in- als voor de verkoop geldt dat er geen papierwinkel meer bijgehouden hoeft te worden: het STIP-certificaat garandeert 100% hout uit verantwoorde bossen. Bijvoorbeeld uit FSC- en PEFC bossen.

Iedere afnemer gaat dus op 100% zeker als hij hout bij een STIP-bedrijf inkoopt. Ook voor het houtverwerkende bedrijf zijn er voordelen: veel minder administratieve en logistieke verplichtingen en een duidelijk statement naar de klanten, overzichtelijk en eenvoudig.

De introductie van STIP wordt ondersteund door een communicatiecampagne. De STIP-website is te vinden op www.stip.org.